Du visar för närvarande Hur Startar man en Aktieklubb? – Vår Resa och Bästa Tips

Hur Startar man en Aktieklubb? – Vår Resa och Bästa Tips

Introduktion

För många är det vanligt att höra om ett sällskap av vänner som tillsammans spelar på hästar eller tippar på stryktipset. Eventuella vinster samlar man i pott för att sedan hitta på aktiviteter tillsammans.

Det är med liknande tankesätt vi startade vår aktieklubb, men istället kommer våra vinster från aktier. Det var ett härligt gäng med äldre damer som gav oss idén när två av oss träffade dem på en aktieträff hösten 2018. De hade då drivit en aktieklubb många år tillsammans och hade gjort det mesta för sina vinster.

Syftet med vår klubb var att vi skulle lära känna nya personer, där de flesta medlemmarna träffades för första gången på vårt första klubbmöte. I slutändan blev vi fyra stycken tjejer som startade klubben, vi skrev kontrakt, fixade iordning papperna och sen var vi igång!

Hur gör vi?

 • Vi lade in ett startkapital på 2000:-/person för att ha lite att röra oss med när vi skulle göra våra första investeringar och har en månadsinsättning på 300:-/person runt den 25:e.
 • Vi ser till att ha ett möte en gång i månaden. Om det är möjligt träffas vi efter jobbet och äter middag som vi turas om att köpa. Det är inte alltid alla kan medverka, men då brukar vi ha telefonkonferens med den/de som saknas.
 • Vi bestämde vår aktiestrategi på vårt första klubbmöte. Vi har tenderat att köpa utdelningsaktier, men det är inget krav för köp. Vi började med att köpa 4 olika bolag för ca 2000:-/innehav. Vi har alla olika yrken och intressen och försöker diversifiera vår portfölj genom att köpa in oss i olika branscher. Vi satte 10 bolag som vårt mål och har valt att köpa ett eller två nya bolag varannan månad. De månaderna vi inte har köpt nytt, har vi valt att fylla på i våra befintliga positioner.
 • Vi har även haft olika teman inför olika möten. Inför ett köptillfälle undersökte alla medlemmar bolag som på något sätt arbetar med hållbarhet och på mötet presenterade alla sitt bolag och därefter valde vi vilket av bolagen vi ville investera i. Vi har även presenterat olika aktiebegrepp för varandra, så som P/E-tal och substansrabatt. Vi ser till att lära oss av varandra och utbyta kunskaper.

Hur har det gått för oss hittills?

 • Vi gjorde våra första investeringar i början av mars 2019, så har i skrivande stund hållit på i snart två år. Vi har stort sett behållt alla bolag vi köpt, förutom en försäljning vi gjorde i slutet av förra året. Vi ökade stadigt vår avkastning och hade vår topp 20 februari 2019 då vi låg +28,58%. Sen kom den stora coronabörskraschen och vår portfölj föll stort sett varje dag fram till 23 mars, då vi tappat all vinst och låg minus totalt på -21,35%. Från All time high till botten på en månad. Finns ingen som kunde förutse det. Efter några månader med fortsatt röda siffror, började vi sakta komma tillbaka till vår högsta punkt och i skrivande stund har vår portfölj gått upp +34,40% sedan start!
14 januari 2021
 • Vi hade en middag planerad 29 februari 2020 för att fira ett år sen vi startade och att vi låg så mycket plus. Dock när dagen för middagen väl kom hade vi redan tappat -16% sedan börskraschen, så det blev lite komiskt att fira. Planen var att sälja av vinster för att betala för middagen, men istället tog vi den månadens insättningspengar som vi inte hunnit investera än. Vi har dock ett väldigt avslappnat synsätt till våra aktieklubbspengar och kunde mest skratta åt den absurda situationen.
 • Vi äger nu vårt målantal i innehav av 10 bolag, plus två till lite mer riskbolag som vi inte har lika mycket pengar i. Vår börsvinnare utan tvekan är Creades A där avkastningen i skrivande stund är 215,56% och vår sämsta aktie är just vårt riskbolag Veg of Lund där avkastningen är på -5,42%.
 • Eftersom vi fortfarande befinner oss i en pandemi, har det varit svårt att göra något med vår vinst, men vi låter värdet gå upp och ser till att kunna hämta ut inför något rejält senare i år.

Våra tips för att komma igång

 • Skriv ett ordentligt avtal. Även fast man litar på de andra i aktieklubben är det alltid säkrast att ha ett tydligt dokument med klubbens bestämmelser ifall några tvister skulle uppkomma eller någon skulle vilja lämna klubben.
 • Bestäm klubbstrukturen, hur möten ska se ut, hur ofta man ska träffas och hur ofta insättning till kontot ska ske.
 • Bestäm också hur pengarna till blivande aktiviteter med gruppen ska användas. Ska ni sälja av vinster inför events eller ska ni använda eventuella utdelningspengar? I tidigt skede kan man givetvis inte få ut tillräckligt med pengar från utdelningar, men lägg upp en långsiktig plan.

Hur öppnar man samägt konto?

 • Aktie- och fondkonto är det enda man kan samäga.
 • Alla samägare behöver ha eget konto på banken man valt. Vi använder oss av Avanza.
 • Registrera ett samägt konto på Avanza. En av klubbmedlemmarna kommer stå som huvudägare, men vi såg till att alla äganderätter delades lika, i vårt fall 25%. Man får då ett avtal hemskickat som alla delägare skriver på. Vardera delägare behöver därefter skicka med kopia på legitimation som vedimeras av två oberoende parter.
 • Viktigt att tänka på vid eventuella försäljningar är att ni kommer behöva fylla i en K4-blankett vid skattedeklarationen eftersom ert konto är ett AF-konto där skatten dras vid försäljning. Det går att räkna ut detta på egen hand genom att kolla upp köp- och säljpris, men det enklaste sättet är att skaffa en färdig blankett från Avanza.

Sammanfattning

Funderar du eller någon du känner över att starta en aktieklubb själva? Kör bara! Det är ett roligt sätt att lära sig mer om aktier, få se andras synvinkel över hur de väljer att se på bolag och vilka nyckeltal som de tycker är viktiga när de väljer vilka bolag man ska investera i. Alla har olika strategier och erfarenhet kring aktiehandel. Vi har inte stirrat oss för blinda på siffror och tabeller utan går mycket på magkänsla och om bolagen intresserar oss. Vi kan även ha en tendens att googla hur VD:n i bolaget ser ut, ett tips vi även fick från det härliga damgänget som gav oss idén till aktieklubben från första början, så det måste väl vara en vinnande strategi?

Efter två år har vi definitivt kommit varandra närmare, skriver nästan dagligen i vår gruppchatt om både utvecklingen på börsen, men också mycket privata tankar och funderingar. Vi har även lyckats få in två bröllop och tre barnafödslar och de senaste åren och mer spännande saker kommer ske i framtiden. Vi hoppas börsen fortsätter uppåt så vi snart kan sälja av lite och hitta på något tillsammans. Att starta en aktieklubb är en av de bästa besluten vi fattat och något vi kan rekommendera alla aktieintresserade att göra.

Disclaimer: Detta är endast personliga erfarenheter och ska inte ses som en rekommendation. Aktier kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Lämna ett svar