Sålt av ett stort antal innehav och funderingar på egna strategin

Introduktion

Efter att ha haft en väldigt fin uppgång på 21% i år, sett över alla mina konton på Avanza, så har den senaste veckan varit riktigt tung, med en nedgång på ca 7%.

Min strategi det senaste 1.5 åren har varit att köpa bra bolag, med låg skuldsättning, hög tillväxt och i en uppåtgående trend med priser över MA200.

Jag har varit nöjd med strategin, och har i princip inte rört den överhuvudtaget, men utmaningen har varit volatiliten, och därigenom risken, vilket jag har tyckt var för hög.

Efter att nyligen ha läst Arne ”Kavastu” Tavlings bok Den enkla vägen att bli rik och ett antal böcker om Warren Buffet, så hade jag lite funderingar kring min strategi.
Kavastu handlar liknande min strategi, med den stora skillnaden att han även säljer när priset har gått under MA200. Jag går aldrig in i positioner över MA200, men jag baserar inte mina säljbeslut på detta.

Mina investeringsregler

Jag försöker också följa Warren Buffets två regler:

  • Never lose money
  • Never forget rule no.1

Även fast dessa regler inte är nya för mig, så fick de lite högre viktning hos mig nu i och med volatiliten i portföljen.

Jag har haft en tydlig köpstrategi, men inte en tydlig säljstrategi relativt till prisbilden, då säljbeslutet varit grundat i fundamentala anledningar så som vinster i bolaget från år till år. Det enda jag har haft som beslut kring pris har varit sälj på bolag med ett PEG över 1.

Om jag tar en titt i backspegeln så kan jag se att om jag hade följt samma strategi med min säljbeslut som med mina köpbeslut, så hade mycket av denna volatiliteten försvunnit.

Jag känner att trots att jag har haft en bra utveckling den senaste tiden, så får jag lite ont i magen av de stora dipparna.

En stor ångest jag har är att också ändra strategi för ofta, men jag ser små förändringar också som en lärandeprocess.

Därför tog jag beslutet att igår gå igenom alla mina innehav och sälja av de som inte passade i min justerade strategi. Så länge bolagen fortsätter att prestera fundamental så kommer jag även att sälja de.

De innehav jag har sålt av

Dessa innehav sålde jag och varför:

Aktier:
Boliden (SE) – Pris under MA200. Starkt beroende av kopparpriset, vilket i sin tur är beroende av det nuvarande handelskriget mellan USA och Kina.
G5 Entertainment (SE) – Pris under MA200.
Electro Scientific Industries (US) – Pris under MA200
Halozyme Therapeutics (US) – Pris under MA200
Ichor Holdings (US) – Pris under MA200
Lumentum Holdings (US) – Pris under MA200

ETF:
MSCI JAPAN INDEX UCITS ETF DR – Pris under MA200
DBX NIFTY 50 UCITS ETF – Pris under MA200
MSCI BRAZIL INDEX UCITS ETF – Pris under MA200

ETP:
MINILONG KOPPA BNP11 – Pris under MA200. Starkt bereoende av handelskriget mellan USA och Kina. Mycket av kopparpriset är baserat på en fortsatt hög tillväxt för Kina. Indikationer på att tillväxten håller på att sakta ner ökar osäkerheten kring priset. Spekulationsaspekten är helt enkelt för hög för min smak.

Sammanfattning

Det är viktigt att med jämna mellanrum gå igenom sin strategi och utvärdera om det man gör känns rätt eller inte.

I mitt fall så kände jag att jag behövde få lite mer koll på mitt handlande.

Disclaimer: Detta är endast personliga åsikter och ska inte ses som en rekommendation. Aktier kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Lämna ett svar