Du visar för närvarande Vad är Renewcell och Varför är Det en Intressant Aktie 2021?

Vad är Renewcell och Varför är Det en Intressant Aktie 2021?

Introduktion

2016 tog jag examen från Textilhögskolan i Borås med en kandidat i textilt management. Genomgående i alla kurser jag läste var fokusen på hållbarhet och vad vi i framtiden kan göra för att minska miljöförstöringen. Textilbranschen är nämligen en av världens smutsigaste branscher som uppskattas stå för cirka 10 procent av världens totala koldioxidutsläpp.

Enligt en studie gjord 2016 av SMED slängde vi i Sverige över 7,5 kilogram textilier per person i det osorterade hushållsavfallet som går till förbränning. Många har som vana att donera kläder som man tröttnat på eller vuxit ut till second hand, men vad gör man ifall kläderna är trasiga?

Faktum är att många av de textiler som slängs kan återvinnas till nya fibrer. Vi pratade mycket om textil återvinning i min utbildning, men jag insåg snabbt när jag pratade med vänner och bekanta att de inte var medvetna om att det var möjligt. EU beslöt nyligen att alla medlemsländer ska från och med 2025 sortera textilier på samma sätt som vi idag sorterar övriga material i hushållet, så som plast, kartong och glas, så utvecklingen är på väg framåt. Därmed ligger Renewcell helt rätt i tiden.

Vad är Renewcell?

2012 grundade två forskare vid KTH, Mikael Lindström och Gunnar Henriksson, Renewcell med målsättningen att hitta en process för att separera bomullsfibrer till dissolvingmassa för att sedan kunna tillverka nya kläder.

Processen att separera viskos- och bomullsfibrer är väldigt komplex, men 2014 kunde bolaget stolt visa upp det första plagget tillverkat av återvunnet textilt material. Återvinningstekniken löser upp bomull och andra naturfibrer i ett nytt, biologiskt nedbrytbart råmaterial som Renewcell kallar för Circulose®. Materialet kan sedan användas för att tillverka viskos eller Lyocell.

Bild från Renewcells hemsida

Bolaget öppnade 2018 en demofabrik i Kristinehamn där de köper in textilt avfall och återvinner det till Circulose®. Fabriken har en kapacitet att producera cirka 5 000 ton dissolvingmassa per år och 2020 tillverkade flera stora varumärken kläder av Circulose®, bland annat H&M och Levis.

Hur går det för Renewcell?

Renewcell har sedan starten haft H&M som samarbetspartner och 2017 investerade H&M i bolaget för första gången och tillverkade i samband med det en kollektion gjord på Circulose®. I september 2020 ingick bolagen i ett femårigt avtal som innebär att H&M kommer öka användandet av dissolvingsmassan i sina klädkollektioner.

Förutom samarbeten med stora modebolag har dessutom Renewcell tecknat avtal med den fjärde störta viskosproducenten i världen, kinesiska Tangshan Sanyou. Avtalet gäller för fem år framåt och motsvarar 40 000 ton massa per år.

Bolaget har påbörjat planer för en ny fabrik utanför Sundsvall som planerar ha en kapacitet av 60 000 ton som beräknas stå klar 2022. Fabriken blir världens första kemiska återvinningsanläggning för cellulosa textilier i kommersiell skala.

På grund av att bolaget är tidiga i tillväxtfasten går det i dagsläget inte med vinst. Omsättningen ökade jan-sep 2020 gentemot samma period 2019, dock hade de även ökade kostnader, vilket mycket beror på nyrekrytering samt interna kostnader för att öka effektiviteten i verksamheten.

De har stora mål för framtiden, där fabriken utanför Sundsvall bara är början. 2026 är målet att uppnå en kapacitet på 250 000 ton massa per år. Detta genom att utöka sina anläggningar och ha en stark tillväxt.

Renewcell på börsen

Renewcell hade börsnotering den 26 november 2020 och gick att teckna på bland annat Avanza. Aktien noterades till ett pris av 76kr per aktie som under dagen steg över 50% till att stänga på priset 115kr per aktie. Aktien fortsatte ha stora uppgångar, för att sedan gå ner något igen och är i skrivande stund upp 135% och handlas till ett pris av 270,8 kr per aktie.

Renewcell
2021-02-15 – Utveckling Renewcell. Data från Avanza.

Den som är intresserad av en mer detaljerad blick kan läsa prospektet inför bolagets börsnotering.

Anledningar till att investera i Renewcell

  • Bolagets patent på Circulose och att de är de första som lyckats med processen att dela bomulls- och viskosfibrer talar för att de är ledande i den fortsatta utvecklingen av textil återvinning.
  • Flertalet femårskontrakt med stora företag gör att bolagets omsättning bör öka inom de kommande åren.
  • Med EUs beslut kring att alla medlemsländer ska från och med 2025 återvinna textiler gör att efterfrågan för infrastruktur kring fabriker för textil återvinning kommer öka.

Anledningar till att INTE investera i Renewcell

  • Bolaget går inte med vinst än och har stora kostnader.
  • Trots planer på ny fabrik med större kapacitet, så är den inte färdig än och de har i nuläget lite kapacitet i sin nuvarande fabrik.

Sammanfattning

Som någon med intresse i branschen som sätter värde på hållbarhet, är Renewcell en av de aktier jag känt mest för sedan min start på börsen. Det känns spännande med ny innovation och det är lite extra roligt att det är ett svenskt bolag.

Jag tycker bolaget ligger helt rätt i tiden och med deras starka framtidstro och långsiktiga mål, tror jag att det är en långsiktigt växande aktie.

Detta är endast en lättare analys och personliga åsikter och ska inte ses som en rekommendation. Aktier kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Lämna ett svar